ICT-problemen en gebrekkige digitale vaardigheden kosten het bedrijfsleven jaarlijks 19 miljard!

De Nederlandse werknemer verliest dagelijks 8% van zijn werktijd aan slecht functionerende ICT en gebrekkige digitale vaardigheden. Omgerekend betekent dit een financiële strop van 19 miljard euro per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksinstituut CTIT (Centre for Telematics and Information Technology) van de Universiteit Twente. Leidinggevenden en werknemers zijn zich nauwelijks bewust van dit productiviteitsverlies.

Uit de steekproef blijkt dat medewerkers gemiddeld 1,7 keer per week een serieus ICT-probleem ervaren. Laagopgeleiden zelfs 2,5 keer per week. Zij doen gemiddeld 35 minuten en 57 seconden over het oplossen van hun probleem. In 49% van de gevallen wordt de helpdesk ingeschakeld als hulpbron bij problemen, 31% van de werknemers lost problemen zelf op en 17 % schakelt collega’s in. Het inschakelen van collega’s blijkt de meest efficiënte oplossingsmethode. Volgens dr. ing. Alexander van Deursen, één van de onderzoekers, is collegiale hulp laagdrempelig, kost het de minste tijd en leren werkgevers en werknemers nieuwe digitale vaardigheden. Nederlandse werknemers zijn erg collegiaal: ruim 63% biedt wel eens hulp aan een collega met ontoereikende digitale vaardigheden. Deze ondersteuning kost echter veel tijd en geld; werknemers die hulp aanbieden, besteden hier gemiddeld 23 minuten en 58 seconden aan.

Het onderzoek stelt dat werkgevers in kaart moeten brengen welke applicaties en systemen voor groot tijdverlies zorgen en concrete oplossingen inrichten. Daarnaast moeten werknemers worden getoetst en getraind waardoor digitale vaardigheden toenemen en het tijdverlies afneemt.
Van Deursen pleitte tijdens de presentatie van het onderzoek op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor meer gestructureerde ICT-trainingen, het verbreden van de rol van helpdesks en het formeler maken van spontane hulp van collega’s.

Het onderzoek
Het onderzoek Ctrl Alt Delete werd uitgevoerd door dr. ing. J.A.M. van Deursen en prof. dr. A.G.M. van Dijk van de Universiteit Twente in samenwerking met Digivaardig & Digiveilig, ECDL en CA-ICT. De resultaten zijn gebaseerd op een grote steekproef onder de Nederlandse beroepsbevolking tussen 16 en 67 jaar die minimaal 12 uur per week werken en per werkdag minimaal 2 uur gebruik maken van de computer.


Clarance - IT Solutions & Consultancy © 2023